Olika taktyper

Tegeltak

Tegelpannor är ett klassiskt val gjort av naturmaterial. Det håller dessutom länge, ett tak kan ha samma pannor upp till 100 år om de vårdas på rätt sätt.

Tegelpannor är tyngre än plåt- och papptak och behöver därför en stark takkonstruktion. Ofalsade tegelpannor väger ungefär lika mycket som betongpannor, falsade tegelpannor är lite tyngre.

Vid takbeläggning bör du se till att underlaget är stabilt och jämnt. Att du har ett tätskikt som förhindrar vatteninträngning.

Betongtak

Betongpannor är betydligt billigare än tegelpannor, men ger huset nästan samma karaktär. De är lättare att lägga än tegeltak, då de har en jämnare yta och pannorna kommer i en större storlek.

Tänk på att taklutningen måste vara minst 14 grader för betongpannor, och att de är tunga, så de passar inte alla takkonstruktioner. Underlaget måste vara jämnt, stabilt och ordentligt förberett för att kunna hantera vikten.

Använd ett tillräckligt tätt tätskikt för att förhindra vatteninträngning under betongplattorna, som exempelvis underlagspapp. Betongtak absorberar mindre vatten än tegel, vilket innebär att de tål mer kyla och fryser inte sönder lika lätt.

Papptak

Inget tak är det andra likt, vilket innebär att arbetsinsatsen varierar för takläggningen. 

Det som är viktigt är att taket är slitstarkt. Taket är den del av huset som utsätts för mest slitage från vädrets makter i form av snö, regn, vind och sol. En grundförutsättning för att taket ska hålla länge är att det läggs efter konstens regler. En annan förutsättning är att materialet håller hög kvalitet.

Välj ett papptak av hög kvalitet  – det lönar sig alltid i längden. Även om det inte märks på några år kan takpappens totala livslängd variera markant i slutändan. Ett bra tak betalar sig självt genom att klara sig många år längre jämfört med ett undermåligt material.

Plåttak

Plåttak, eller metalltak, är ett prisvärt alternativ som väger lite. Det innebär att taket inte utsätter takkonstruktionen för tung belastning och därför passar plåttak nästan alla taktyper. För att skydda mot fuktskador ska du placera underlagspapp under yttertaket. För plåttak kan du använda samma underlagspapp som du använder för exempelvis tegelpannor. Många underlagspapp är utformade för tak som har en lutning över 14 grader, men det finns de som klarar av mindre lutning.
Du kan ha takplåten direkt på underlagspappen, du behöver inte sätta läkt mellan. Men se till att underlagspappen är ordentligt fäst. Plåttak är enkelt att underhålla och att göra rent, och är därför en favorit för många hushåll.

Vilket tak passar ditt hus bäst?

Vi ser oss själva som en mycket flexibel och mångsidiga takläggare i Växjö. Vi har samlat på oss både erfarenheten och kunskapen som krävs för att hantera olika typer av tak och vilka fördelar och nackdelar de olika materialen har. 

 

Det är inte alltid lätt att veta vilket slags tak man ska välja. Olika material har olika fördelar, olika pris och ger ditt hus olika utseenden. Det är därför viktigt att noga undersöka olika taktyper innan du bestämmer dig för vilket du vill ha.

 

Att byta tak är en stor process och som med alla byggprojekt är det många olika faktorer som spelar in. Ett takbyte kräver god planering och taket ska hålla länge.

 

Takpannor

När man lägger tak med takpannor är underarbetet och att pannorna läggs korrekt av största vikt.

Takpannor finns i olika färger, strukturer och egenskaper vilket påverkar både priset och husets slutgiltiga utseende. Takpannor finns i betong eller i tegel där tegelpannorna är dyrare än betongpannorna. De behöver också mer underhåll för att inte mossa ska växa.

 Plåttak

Plåt är mer underhållsfritt och mossa har svårare att få fäste. Det är dock viktigt att taken fästs riktigt för att kunna stå emot starka vindar. Förutom bandtäckning kan du välja takpanneplåt som ger ungefär samma utseende som ett tak med tegelpannor.

Papptak

Fördelarna med ett tak av papp är att det väger lite och passar därmed utmärkt på hus med enklare konstruktioner. dessa tak bör dock därför inte utsättas för extra vikt. Ett papptak är enkelt att lägga, lätt att transportera och är ett relativt billigt material att använda sig av vid ett takbyte.

Är det lönsamt att byta tak?

Funderar du på om det är lönsamt att renovera taket? Ett nytt tak ger inte bara huset ett bra skydd mot väder och vind. Det skapar även ett fräscht och snyggt utseende till hela huset. Flera fastighetsmäklare menar att just takrenovering är en riktigt bra investering för att höja marknadsvärdet. Våra takläggare strävar alltid efter att göra kunden nöjd genom ett väl utfört arbete. Kontakta oss om du är intresserad av ett takbyte i Växjö.

Kontakta oss

Med vår expertis som takläggare i Växjö med omnejd har vi samlat på oss gedigen kunskap om att lägga nytt tak och utföra takrenovering till högsta kvalitet.